Привітання від мешканців Криму з Днем Соборності і Свободи України

Цього тижня українці відзначали одне з найважливіших, і в той же час — одне з самих неоднозначних державних свят — День Соборності і Свободи України. У різних регіонах Української держави до цього свята відносяться по-різному: десь щиро радіють, вірячи, що Україна може і має бути єдиною; десь зовсім не сприймають День Соборності, як свято, вважаючи, що «Захід є Захід, Схід є Схід, і разом ним ніколи не зійтися». Я ж поставив за мету спростувати останню тезу і в міру можливості — знайти і представити на суд громадськості загальні духовні і моральні цінності, які могли б об'єднати всіх жителів України, незалежно від місця їх мешкання. Але, про це трохи пізніше. Спершу — поринемо в минуле і пригадаємо історичні передумови святкування Дня Соборності і Свободи України.
Почало цьому святу знаходиться ще в далекому 1919 року (22 січня) — в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Переоцінити цю подію з історичної точки зору складно — на світовій геополітичній карті утворилася нова держава.
 

Цього ж дня прийнято також відзначати ще одну важливу подію — прийняття і проголошення 9 січня 1918 року IV Універсала Української Центральної Ради, документа, яким вперше була проголошена незалежність Української Народної Республіки.





 
29 січня 1918 року, до влади на зміну соціалістам прийшов колишній генерал царської армії Павло Скоропадський, вибраний гетьманом Української Народної Республіки. Було утворено нову державу, що отримала назву, — Українська Держава і була введена в обіг нова валюта — гривня. 22 січня 1919 року ця держава возз'єдналася із Західноукраїнською Народною Республікою, поклавши початок Єдиній Незалежній Україні. Створена Українська держава проіснувала досить недовго — 10 березня 1919 року більша частина території України була окупована більшовиками, що проголосили Українську Радянську Соціалістичну Республіку. На цілих 72 роки Україна втратила свою незалежність, перебуваючи у складі наддержави — Союзу Радянських Соціалістичних Республік.
24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР проголосила незалежність України, підтверджену всеукраїнським референдумом 1 грудня того ж 1991 року. 28 червня 1996 року п'ятою сесією Верховної Ради України була прийнята Конституція.
21-22 січня 1990 року мешкацями багатьох населених пунктів України по дорозі між Києвом і Львовом був утворений «живий ланцюг» з трьох мільйонів людей, віруючих в незалежне майбутнє своєї країни: Живий Ланцюг 22/01/1990
На державному рівні День Соборності України вперше відсвяткували 22 січня 1999 року.
22 листопада 2004 — день, який подарував українцям нове свято — День Свободи України, який є також днем почала «Помаранчової революції». 30 грудня 2011 року наказом президента України Віктора Януковіча (якому було дуже неприємно згадувати події 2004 роки) був скасований День Свободи і заснований День Соборності і Свободи, який з тих пір відзначається щорік 22 січня.
22 січня 2013 року, на одному з мостів столиці України, в Києві, зібралися сотні людей, утворивши «живий ланцюг», що з'єднав лівий і правий береги великої ріки Дніпро, що сиволізує об'єднання Східної і Західної України: День соборності України 2013
Сьогодні ж, опісля двох десятків років після отримання нашою країною Незалежності, проблема соборності України стала, на жаль, не менш актуальною. Культурні і ментальні відмінності між жителями Сходу і Заходу України існували завжди, проте у всі часи більшість наших співвітчизників бажали єдності. Акт возз'єднання УНР і ЗУНР – це історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз'єднати український народ і протиставити жителів Східної і Західної України.
Я, будучи мешканцем Автономної Республіки Крим, пройшов усі етапи громадянської самоідентифікації: від «зомбування» антіукраїнськи налагодженими політичними організаціями і ЗМІ до усвідомлення себе громадянином єдиної незалежної держави — України. У Криму, на жаль, все ще популярні серед деяких жителів півострова проросійські настрої, які всіляко заохочуються структурами, що підтримують імперські амбіції нашого «північного брата».
22 січня поточного року я запропонував відвідувачам одного з найпопулярніших кримських ресурсів — міського сайту Алушта Лайв, привітати своїх співгромадян, що проживають на заході нашої країни, з Днем Соборності і Свободи України. За три дні зібралися близько двох десятків поздоровлень, частину яких — найадекватніших, я хочу представити вам, читачам мережі авторських блогів ВКурсі. Привітання викладаю на загальний огляд «як є», не змінюючи суті і мови, якою вони були написані. Населення Кримського півострова переважно російськомовне, але цей факт не повинен служити розділяючим чинником, так, як всі ми є громадянами однієї держави — України. І, сподіваюся, в змозі розуміти один одного, незалежно від того в якому регіоні України ми проживаємо і якою мовою спілкуємося у побуті. У коментарях до цієї публікації прошу вас, читачів сайту ВКурсі, що є переважно мешканцями західної і центральної України, привітати з Днем Соборності жителів Кримського півострова зі святом Єднання всіх громадян України. Пізніше ваші привітання будуть представлені на сайті Алушта Лайв.
Привітання від мешканців Криму з Днем Соборності і Свободи України:
Украинцы сильный народ, вот только с предводителями не везет. Чтобы далеко прыгнуть надо хорошенько разбежаться. Пятится с оглядкою назад больше нельзя-можем не добежать до места отталкивания. Украина достойна лучшей доли. Запануем и мы браття, у свойий сторонци. Всех кому Украина не байдужа з Святом.
Schmeichel


Я Вам скажу так, Я чел СССР, мои братья и сыновья такие же. Как-то панами не особо были. Ну кто-то же всё это культивирует? А для меня это дико. Я уроженец Харьковской области и для меня диковато, когда вот так заявляют…
az777cz


Я прошу прощение, но этот праздник никогда не понимала… Не будем спорить в праздник, кого поздравлять еще не знаю, нам на зап. укр. особо не рады (была, знаю). Зачем было объединяться, чтобы потом в спину собратьям стрелять… Противоречивый праздник и отношение к нему, если честно. Но для тех, кто отмечает — с Праздником!
tanya


У цей сумний історичний день в який відбулася одна зі спроб роздроблення Великої Русі на удільні князівства хочу вам нагадати, дорогі друзі, про нашу відповідальність перед справами предків. Багато поколінь яких, ще з часів Київкої Русі, творили, працювали, героїчно боролися за свою країну. Робили все для її блага і наступних поколінь. Долали феодальне минуле і будували єдину, велику країну. Пережили навали ворогів, але повернули і зберегли свої території. Пройшли шлях від дрібних князівств до величезної держави. Всю паскудність тих задумів підтверджує те, як швидко вони зруйнувалися. Як їх автори перегризлися і зрадили один одного. Не будемо уподібнюватися їм. У той час вони не змогли роздробити Русь. Будемо пам'ятати, що ми є спадкоємцями великих предків і великої держави! Спадкоємцями київських князів, руських богатирів і славного козацтва!
viki


От всей души поздравляю украинский народ (независимо от того, в каком регионе вы проживаете) с Днем Соборности Украины!!! В эти нелегкие дни нас объединяет одно: ненависть к антинародному правительству! Достается сейчас всем и Востоку и Западу.Давайте друг друга любить, уважать и помогать. Давайте простим друг друга, забудем все обиды и объединимся. Поверьте, вместе нам будет легче выжить в это нелегкое для нас время! Здоровья всем, удачи и любви к нашей родной Украине!!! Она у нас одна и самая лучшая!!! Давайте не останемся в стороне!!!
Petrovna


Не отмечала, не отмечаю и скорее всего не буду отмечать. Людей, считающих этот день праздником — ПОЗДРАВЛЯЮ!
krumchanka


Попытка всем остальным территориям государства навязать историю, культуру, ментальность какого-то одного его лоскутка никак не может способствовать объединению общества. К слову, даже в 1919 году руководители Украины это понимали. Ведь неслучайно, Акт Злуки предусматривал широкую автономию для ЗУНР, вплоть до содержания собственной армии и некой самостоятельности во внешней политике. И это тогда, когда речь шла не о Крыме с его преобладающим крымско-татарским и русским населением, не о Донбассе, где преобладает русское население, не о полиэтнических с момента своего заселения северных Приазовье и Причерноморье, где кроме украинских и русских существует огромное количество болгарских, греческих, румынских, молдавских поселений. Тогда речь шла лишь о центральной и западной Украине. Демонстративное игнорирование прав граждан Украины, проживающих в восточных и южных регионах, которое мы наблюдали все последние годы, попытки заставить их жить по правилам, установленным в западной Украине, не могут не вызывать ответную негативную реакцию. Только понимание существования этих, обусловленных историческим процессом, различий, только уважение к особенностям развития каждого региона и к мировоззрению людей, в нем живущих, может помочь преодолеть раскол и наконец-то объединить разношерстное украинское общество вокруг конкретной цели и конкретных идеалов.
kompress


А если я считаю, что этот неофеодальная абстракция (на руинах великой страны, исторически абсурдно существующая в территориально-административных границах УССР, погрязшая в многомиллирдной долговой яме своим историческим и геополитическим врагам, разворованная шайкой отбросов, именующих себя олигархией, руководимая морально-криминальными уродами, с первыми местами по коррупции, детскому алкоголизму, торговле людьми и органами, с народом обобранным до нитки, многократно униженным и нынче способным разве плодить дешёвую, малообразованную рабсилу и доступных рабынь-проституток), никакой нахрен страной не является то я не сознательный идиот?!
imhoza


Навязанный праздник.
Очередной повод напиться и выпендриться.
И все, кто начинают делить людей по каким либо признакам — расисты.
И все это ведет к дискриминации в Украине!
Говорить о чем то — не мешки ворочать.
Не словом а делом надо подтверждать своё величие и значимость!
И дело должно быть во благо всем, а не только Украинцам.
А то все трындят и ни кто не работает. И этот пафос пыль при нищенском состоянии людей.
Все мы братья и сестры в одном доме под названием земля!
IMHOtep


Вітаю Шановне товариство зі Святом Злуки!
Разом ми сила! В нас є Воля, а розум повинен перемогти ненависть та тих, хто її навмисне культивує! Зі Святом усіх!
А усякі злюки… Хай їм Бог милує… Хто позитивно ставиться до цього свята — напише привітання, хто нейтрально, той не напише. Але для тих, хто бажає подискутувати-йдить вже на форуми, та там пишіть що бажаєте. Це топік для привітань!
Sharck


А я-КРЫМЧАНИН!!! И мне всё по… Пускай скажут, что нет такой национальности — я рассмеюсь им в лицо и отвечу, что тогда буду первым!...
POSiTiVE
Ось так, друзі — скільки людей стільки і думок. Сподіваюся, ви з розумінням і гумором віднесетеся до наведених вище висловів. Це особисті думки декількох жителів Південного Берега Криму.
Сьогодні наша країна переживає нелегкі часи. Не припиняються спроби ззовні знов розколоти Україну на дві частини. І що найстрашніше — у зовнішнього ворога з'явилися посібники в Україні, що допомагають йому в цій брудній і небезпечній справі. Про наслідки вони не замислюються. І перемогти цього внутрішнього ворога набагато складніше, ніж зовнішнього. Але — саме наявність антиукраїнського елементу у владі і повинна згуртувати всіх жителів України, де б вони не проживали і підштовхнути його на боротьбу з антинародним режимом. У моєму розумінні — в нашої країни немає більше «Заходу» і «Східу». Є єдина незалежна Україна. І лише разом ми зможемо перемогти!

Шановні співвітчизники, вітаю вас з Днем Соборності і Свободи України!

Щиро бажаю всім громадянам нашої країни добра, щастя і мирного неба над головою!
Зі святом вас, дорогі друзі!

1 коментар

Віктор Аленга
Прошу із зрозумінням поставитись до можливих орфографічних помилок у цієї публікації. Українську мову я мав можливість вивчати завдяки мізерної шкільної програмі, телеканалу «1+1», та декікількох років спілкування з україномовними друзями. Якщо помилки таки є, щож, буду виправляти, спілкуючись на цьому ресурсі.
Також, прошу не ставитись негативно до деяких «привітань» мешканців Криму, у вас є можливість відповісти ім пропорційно. Вашу думку вони почують, про це вже я поклопочуся.
Моя мета — налагодити «живий зв'язок» між мешканцями частково ізольованого Кримського півострова і мешканцями західа та центра нашої держави.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте